сряда, 15 декември 2010 г.

Дядо Коледа - най-евтиното рекламно лице!

От няколко дни ми се върти в главата как Дядо ни Коледа е най-евтиното рекламно лице на нашето време. Естествено не очаквам да избия рибата с най-новата новина, която да шокира светът, но така някакси ми се иска да поразсъждавам по въпроса.
Всяка сутрин изминавайки 40 минутният път до работа с кола слушам по радиото най-безумните реклами на днешния ден. Трудно ще ми бъде да говоря за телевизията, тъй като почти не гледам такава, но определено съм сигурна, че материал бол ще намеря и там за разсъжденията си.

Значи какво откриваме от рекламите:
Като за начало Дядо Коледа мрази работата си или поне се чувства отегчен и депресиран от нея и само гледа как да се отърве от производството на играчки. Склонен е да закупи всякакви играчки на промоция само и само да не се занимава с благотворителната направа на подаръците за малки и големи. Веднага ще попитам - защо Дядо Коледа би предпочел да даде пари за подаръци при условие, че в идеята за него никъде не присъстват парите? Нали това му е магичното на старецът - че прави всичко безплатно, бързо и буквално за една нощ. Никой никога не се е запитвал този човек на печалба ли е, от къде купува материалите, как точно се материализират разните му там джунждурии. Просто съществува вярата в това че съществува и дава подаръци (примерно).
Второ!

Дядо Коледа основно пазарува от България. Тук естествено осъзнавам, че Дядо Коледа пазарува яко във всяка държава и уважава най-много нейните мебелни къщи, хипер-маркети, молове и прочие. Сега си говорим за България. Та той много уважава нашето производство. Последно чух как му трябвали мебели и щял да си ги набави от еди си кой си магазин в Бг. Мноо кефи как добрият старец ще грабне столовете, масите и прочие и ще ги замъкне в Лапландия. Верно, че чувала побира много и е свръхразтеглив, но пък за сметка на това адски компактен, ама няма ли да е гадно да си платиш мебелите днес и да си ги вземеш чак на коледа? Щото аз не виждам кога аджаба ша му остане на човека време да дойде преди коледа в Бг. Реших, че най-удачният момент е на връщане към Лапландия в коледната нощ, нейде по зори, да мине през България да влезе през комина на склада и така да си вземе стоката. Тук пък идва другият въпрос - Дядо-ти Коледа знае ли че в България като си купуваш мебели освен с пари трябва да се запасиш и с търпение щото винаги изниква нещо извънредно, винаги ги нямат точно сега на склад, ама ще почакате малко, дадада естествено че ще дойдат навреме, даже ще подранят...пет дни след крайният срок...абе то сега снегът падна, пътищата лоши, разболя се шофьора, нашите доставчици са тъпанари и смотаняци, ама иначе са много свестни хора, дадада ей сега идват мебелите ви...месец....скубеш си косите...АааааААаааааАААААААААААААА. Мдааа, дано за добрият старец да направят изключение в своята практика, че догодина ще има

Разбираме също, че и Дядо Коледа и Снежанка имат сериозни семейни проблеми, които са породени главно от това че тя иска много, а той явно не може да й го даде. Онзи чудотворен старец, който може да произведе всичко за всеки стига да е бил послушен през годината не може да задоволи жена си. Е, явно Снежанка никога не е послушна и въобще е голяма непослушанка, щото той нищо не може да й направи. Тя освен, че е Снежанка-непослушанка постоянно иска той да й КуПува разни неща, от което пък идва моят въпрос:
От къде взима пари този човек????
Питам, защото искам пак да се върна към момента с това че той бачка про боно и главно, за да доставя щастие на хората. Мислех, че това е първият истински безкористен човек който прави всичко и дава всичко (дори и невъзможното), за да са хората щастливи.
Може би и на него са му отпуснали кредит "Спокойствие", макар че по-добре да спра с предположенията, че бих се увъртяла в хиляди въпроси, а всички знаем че просто си плямпам всеизвестни истини.
Май на първо четене това са изводите за личността на белобрадият старец, до които стигнах слушайки рекламите по радиото.
Основната идея обаче е, че някакъв си измислен герой стана най-ефективното рекламно лице. През останалото време на годината големите корпорации хвърлят луди пари плащайки тлъстите хонорари на залязващи или изгряващи звезди само и само да задържат вниманието към себе си. Факт е обаче, че всеки нископлатен актьор в подходящото облекло, плюс евентуално възглавница може да докара невероятна печалба на всеки производител на стоки и/или услуги. С вътрешно задоволство сътворих следната диаграмка която естествено е напълно хипотетична, но пък според мен доста показна, а и много се забавлявах докато я правих :)

Даже докато търсих снимките за тази "статийка" успях да видя една стара стара реклама, още от времето, в което цигарите бяха разрешени при заснемането на реклами за цигари. Рекламата представляваше нашият главен герой гордо и щастливо стиснал цигарка между пръстите си с най-мазната усмивка. В долният ъгъл виждаме и кутията с цигари показваща ни какво точно пуши старецът. Явно редом с всички чудотворни характеристики дедо-ти Коледа не го лови и рак на белия дроб ;)

И така
I wish you a Mery Christmas
и ще ви кажа, щастието от празника открих в семейството си, в handmade декорацията на домът ми, в музиката и в тихата свята нощ. Няма и да обяснявам колко ми се повръща от пошлостта на истерията по празниците. Как беснея от фактът, че всички са луди по подаръците и забравят, че честваме Рождество Христово. Как едва ли не нехристияни с удоволствие се присъединяват към празникът само заради материалната си привързаност към нещата. Ако Пипи Дългото Чорапче е Нещотърсач, то възрастните Пипи-та са Нещоманиаци и днешната любов се изразява само чрез скъпи подаръци. В тихата нощ се мятат gsm-и, гривни, огърлици, коли (!!!!!!!!!!!!!!!!), кухни, холови гарнитури ... за радост на цялото семейство. Бобът, питката, орехите, сушените плодове са заменени от мазно прасе и/или пуйка още на бъдни вечер, но на кой му пука,


- Наш` к`ви яки намаления има в местния мол! Дори и дядо Коледа иска да пазарува от там!!!


Няма коментари:

Публикуване на коментар